Sos ze świeżych pomidorów

Sos ze świeżych pomidorów, cebuli i czosnku. Pod koniec gotowania wystarczy dodać świeżą bazylię, ugotować ulubiony makaron i cieszyć się tym smakiem lata, póki jest. Potem pozostaną nam już tylko pomidory w puszce i przeciery, też pyszne, ale to nie to samo…

Continue reading

Książka „Nasz rok w Oriencie” Victorii Twead opisuje życie po przeprowadzce do Bahrajnu. Nie ma w niej scen gotowania, ale po każdym, bardzo ciekawym rozdziale, znajdziecie przepis, który wynagradza brak gotowania w opowiadanej historii.

Continue reading

„Woda różana i chleb na sodzie” Marshy Mehran jest drugą częścią cyklu o siostrach Aminpur i gotowanych przez nie smakołykach. Pierwsza część ma tytuł „Zupa z granatów”.

Continue reading

Wygnanie, prześladowanie, przemoc, smutek, rozłąka. Mimo takich traumatycznych przeżyć jedzenie potrafi czasem przynieść ulgę, przywrócić wspomnienia o osobach i miejscach, a także pocieszyć.

Continue reading